{'accessibility_content'|translate} | {'accessibility_menu'|translate}

SUDOP Group na železničním summitu v Amsterdamu

Zpět

Odborníci z vybraných firem ve skupině SUDOP se jako jediní projektanti z ČR a SR zúčastnili zajímavé dvoudenní konference týkající se železničních staveb navrhovaných na platformě produktů softwarové firmy Autodesk.

Summit pořádaný 9-10. listopadu se odehrával v zajímavě budově sloužící jako terminál pro pasažéry velkých výletních lodí a zároveň jako kongresový prostor. První den se mezi přednášejícími se objevily takové firmy jako AECOM, ALSTOM, Systra nebo nám určitě bližší Deutsche Bahn. Hlavními tématy byly zkušenosti z projektů postavených na BIM procesech a technologiích, standardizace a postupné zavádění digitalizace. Kolegyně z německých drah prezentovaly, jak jim standardizace návrhů menších železničních stanic a zastávek metodou BIM usnadňuje spolupráci s dodavatelskými i stavebními firmami a pomáhá také při následné správě a údržbě.

Na druhou stranu upozorňovaly, že pouhá digitalizace stávajících procesů nestačí a že je nutné je někdy rozumně „přehodnotit“ a přizpůsobit novým trendům.

Druhý den byl už zaměřen více technicky, kdy byly představeny některé budoucí novinky ve výrobních nástrojích firmy Autodesk a její spolupráce na definici otevřeného formátu IFC 4.3 pro infrastrukturu a poté následovalo několik zajímavých přednášek na téma implementace BIMu, používání dronů, 3D skenování a automatizace projektování pomocí vývoje vlastních nástrojů. Konference jednoznačně ukázala, že problematika digitalizace trápí projekty na celém světě, ale záleží na přístupu, jak se k ní kdo postaví…

Přečíst další článek